top of page

Πρόσκληση σε Ημερίδα

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγύ.

Παιδί/Εφηβος Στρες & Παχυσαρκία.

Ο Καταλυτικός ρόλος της Επιστήμης της Άσκησης και του Τρόπου ζωής.


Μία εκπληκτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγύ, διάρκειας 4 ωρών, την οποία διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μητέρας-Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας.


Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ξεκινήσει μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη σύγχρονη αυτή απειλή για την υγεία, όπως είναι η παιδική και εφηβική παχυσαρκία καθώς, ειδικά στη χώρα μας, το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, αλλά και η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισής του.

Μετά την περίοδο της πανδημίας COVID19, η ανάγκη κατανόησης των μηχανισμών του στρες και η διασύνδεσή του με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία είναι κομβική.


Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν να μιλήσουν, Ιατροί, Καθηγητές της Παιδιατρικής, Ερευνητές των Επιστημών Υγείας, υπηρεσιακά στελέχη των δύο υπουργείων αλλά και ο Ολυμπιονίκης και κάτοχος Master στη Σχολική Φυσικής Αγωγής, Δημοσθένης Ταμπάκος.


Εκ μέρους του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη απηύθυνε χαιρετισμό η Διευθύντρια του κ. Αθανασία Αγγελάκη, ενώ από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης.


Στο μήνυμά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πρέπει να αφυπνιστούμε ως κοινωνία. Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε στη νέα γενιά πολύ πιο δραστικά κίνητρα να έρθει πιο κοντά στην αθλητική δραστηριότητα. Ως Υφυπουργείο Αθλητισμού επιδιώκουμε τη διασύνδεση του αθλητισμού, με την ευζωία και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σε απόλυτη αρμονία με τη βιωσιμότητα και την αξιοποίηση των πρώτων υλών που παράγει η ελληνική γη».


Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης από την πλευρά του επισήμανε: «Η σωστή διατροφή, η συχνή άσκηση είναι πολύτιμες. Η παιδική ηλικία και αργότερα η εφηβεία είναι οι βασικοί σταθμοί ανάπτυξης του ανθρώπινου οργανισμού και σε αυτές τις περιόδους η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διαβίωσης θα ενισχύσει ή θα καταστείλει αυτή την πορεία».


Την πρώτη Συνεδρία της εκδήλωσης, η οποία περιλάμβανε την επιστημονική προσέγγιση του φαινομένου της παχυσαρκίας στην παιδική και την εφηβική ηλικία, συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Γιώργος Μαυρωτάς.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος Καθηγητής Παιδιατρικής, Γιώργος Χρούσος, επικεφαλής της Έδρας της UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική, ο οποίος ανέπτυξε την επίδραση του στρες στη διαμόρφωση της υγείας των νέων, αλλά και μηχανισμούς διαχείρισής του. «Οι τρόποι καταπολέμησης της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας είναι οι εξής πέντε. Η άσκηση, η σωστή διατροφή, ο σωστός ύπνος, η κανονικότητα των γευμάτων και του ύπνου και η διαχείριση του στρες» ανέφερε μεταξύ άλλων.


Στη συνέχεια από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μητέρας-Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας μίλησαν οι:

· Φλώρα Μπακοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία ανέπτυξε τα στάδια ανάπτυξης από την παιδική στην εφηβική ηλικία.

· Γιώργος Παλτόγλου, Παιδίατρος-Παιδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ο οποίος μίλησε για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής.

· Γιώργος Βαβέτσης, Κλινικός Εργοφυσιολόγος & Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο οποίος συνέδεσε τα προγράμματα άσκησης με τη βέλτιστη σωματική ανάπτυξη.

· Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος & Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, προαγωγή υγείας/παιδική παχυσαρκία) ανέπτυξε τον ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος στην ανάπτυξη υγειών συμπεριφορών.


Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ, Βασίλης Κάκκος συντόνισε τη 2η Συνεδρία, όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, αλλά και ο καταλυτικός ρόλος της άσκησης και του τρόπου ζωής.

Πιο συγκεκριμένα:

· Ο Δημήτρης Κερερές, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, μίλησε για τον ρόλο της φυσικής αγωγής μέσω των αθλητικών δραστηριοτήτων.

· Ο Ευθύμιος Σταμούλης, Σύμβουλος Α΄ ΙΕΠ, Προϊστάμενος Τμήματος Α΄ Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στην προώθηση του ΕΥ ΖΗΝ μέσω των προγραμμάτων των εργαστηρίων δεξιοτήτων στα σχολεία.

· Ο Γιώργος Πίγκος, Ειδικός Επιστήμων στη Φυσική Αγωγή, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Άθλησης για Όλους, Προβολής, Ανάπτυξης Αθλητισμού, Επιστημονικής Υποστήριξης και Διεθνών Σχέσεων της ΓΓΑ, παρουσίασε την πολυδιάστατη επίπτωση της δια βίου άθλησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης.

· Ο Διονύσης Καρακάσης, Προϊστάμενος Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Ολυμπιακών Θεμάτων Αθλητικής και Πολιτιστικής Προβολής της ΓΓΑ και Εθνικός Συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος #BEACTIVE, μίλησε για το σχετικό πρόγραμμα που έχει στόχο την εισαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα του ευρωπαίου πολίτη.


Ο Ολυμπιονίκης μας Δημοσθένης Ταμπάκος (χρυσός και αργυρός Ολυμπιονίκης Ενόργανης Γυμναστικής, MSc στη Σχολική Φυσικής Αγωγής, Επισμηναγός (Δ), μέλος Οργανωτικής Επιτροπής του «Ζήσε Αθλητικά»), έκλεισε την 2η Συνεδρία, καταθέτοντας τη δική του εμπειρία στα θέματα διαχείρισης στρες και αθλητισμού, με έναν αξιόλογο και συγκινητικό λόγο.


Αναφερόμενος συμπερασματικά στην ημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Γιώργος Μαυρωτάς, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Στη σημερινή ημερίδα ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα και σύγχρονα πράγματα, όπως ο ρόλος του στρες και της σωστής σωματικής άσκησης, από κορυφαίους στο είδος τους όπως ο Καθηγητής κ. Γιώργος Χρούσος αλλά και με τεράστια εμπειρία στον αθλητισμό, όπως ο Δημοσθένης Ταμπάκος. Η επιμόρφωση σε σχετικά θέματα όσων ασχολούνται με την άσκηση των παιδιών μας, είτε αυτοί είναι προπονητές στα σωματεία είτε γυμναστές στα σχολεία είναι ένα απαραίτητο, πρώτο βήμα για να κτίσουμε την ψυχοσωματική υγεία των επόμενων γενεών πάνω σε γερά θεμέλια».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Ενώσεων Προπονητών κ.α.


Ευχαριστούμε θερμά τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Γιώργο Μαυρωτά, για την τιμητική πρόσκληση.

Είμαστε κοντά σε κάθε κίνηση που σχετίζεται με τον Αθλητισμό και κατ΄επέκταση με θέματα που απασχολούν τα παιδιά, τους εφήβους και την κοινωνία μας. Με την συζήτηση και την σωστή ενημέρωση προχωράμε μπροστά, όλοι μαζί ενωμένοι.

#γενικηγραμματειααθλητισμου

#ελληνικηομοσπονδιαγκολφ

#hellenicgolffederation

#sports

#allaboutsports

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page